×

Restauratieproject Abdij van Park

In 2011 startte de stad Leuven het grote restauratieproject rond de Abdij van Park. Deze werken zijn momenteel in de laatste fases waardoor dit project meer als 10 jaar geduurd zal hebben. Wij stonden hier in voor de restauratie van alle stalen elementen bij de Norbertuspoort, het Provisorenhuis, de Tiendenschuur en tot slot de Infirmerie en de Oostvleugel waar we nu nog aan bezig zijn.

Norbertuspoort: Deze oude poort aan de noordzijde van het Abdijplein was de eerste fase voor ons met het grote restauratieproject in 2017-2018. Hier werden de stalen voorzetramen gemeten, gemaakt en geplaatst. Hetzelfde proces gebeurde voor het binnenschrijnwerk in slanke retrosteelprofielen.

Provisorenhuis: In de periode van 2018-2019 zijn de brandwerende deur en het binnenschrijnwerk in het Provisorenhuis door ons geplaatst na deze goed op te meten, te behandelen en uiteindelijk te maken. Deze kern van de abdijsite is toen ook door ons voorzien van nieuwe stalen handgrepen, borstweringen en raambeschermingen.
Tot slot zijn de authentieke stalen hang- en sluitwerken gereconstrueerd voor de houten ramen in het Provisorenhuis.

Tiendenschuur: De restauratie van de Tiendenschuur, die een deel uitmaakt van de hoeve, werd in 2021 gerealiseerd. Deze restauratie bestond uit alle bestaande authentieke onderdelen zoals trekkers, gevelankers en sierelementen hernieuwen.
Ook werden er tal van nieuwe stalen elementen toegevoegd door ons waaronder trappen, borstweringen, binnen- en buitenenschrijnwerken.
In de Tiendenschuur werd er bepaald om een abdijwinkel te plaatsen voor “De Wikke”. Dit is een winkel met een ruim assortiment aan biologische groenten en fruit.
Bij deze winkel zijn wij verantwoordelijk voor zowel de structurele stalen elementen als de wanden met slanke stalen profielen en glas.
deze nieuwe winkel is makkelijk te onderscheiden van de rest van de schuur omwille van zijn moderne elementen maar respecteert door middel van veel glazen en houten onderdelen nog steeds de rest van de oude Tiendenschuur.

Oostvleugel en Infirmerie: Deze twee segmenten zijn nog volop in uitvoering maar behoren tot de laatste fase van onze bijdrage aan de restauratiecampagne. Hier staan we in voor het meten, maken en het plaatsen van structurele staalwerken ter versteviging van het gebouw en van de nieuwe trappentoren.
(Foto’s volgen nog wanneer het resultaat af is.)