×

Gerestaureerde grafgalerijen in Sint-Jans Molenbeek

Als het op restauraties aankomt, slaagt Laeremans Geert NV nooit mis. Een heel goed voorbeeld hiervan is de Grafgalerij in Sint-Jans Molenbeek. Het meer dan 100 jaar oude gebouw is in 2007 benoemt tot beschermd monument omwille van onder andere zijn historische waarde.

Aannemer Denys had gevraagd om de grafgalerijen hier te overkoepelen door middel van een 100 meter lange lichtstraat met 2 diamantvormige koepels over de 8-hoekige paviljoenen. Daarnaast heeft de overkoepeling een waterdichting gekregen wat ervoor zou zorgen dat de grafplaten en de mensen die hier komen rouwen afgeschermd zijn tegen de regen. De aannemer had voor een lichtstraat gekozen omdat hij het project zo duurzaam mogelijk wou laten verlopen. Hierdoor zijn de galerijen voorzien van natuurlijk licht in de loop van de dag.

Wij zijn hier te werk gegaan met behulp van het thermfix light systeem. Dit wil zeggen dat de lichtstraat thermisch geïsoleerd is en buiten waterdichtheid ook de volgende kwaliteiten heeft: luchtdoorlatend, brandwerende beglazing en thermisch geïsoleerd.
We geven de klant graag een duidelijk beeld over wat hij kan verwachten en dit hebben we gedaan door middel van een 3D-opmeting ter plaatse uit te voeren. Vervolgens werkten we de productietekeningen volledig ook uit in 3D zodat de klant een levensecht beeld kreeg van het uiteindelijke resultaat. Deze metalen constructie met beglazing die zelf gemaakt, gemonteerd en behandeld is door ons, is een toevoeging aan het 8 hoekige paviljoen dat de sobere stijl van de grafgalerijen behoudt wat dit project tot een succesvolle restauratie maakt.