×

Roofvogelvolière in ZOO van Antwerpen door Laeremans Geert NV

Naast de eerder uitgevoerde restauratiewerken aan de Egyptische tempel hadden we opnieuw de eer om met de Zoo van Antwerpen te mogen samenwerken. Deze keer werkten we mee aan de reconstructie van de historische roofvogelvolière die, samen met de Egyptische tempel, tot de oudste constructies uit de Dierentuin behoort. De roofvogelvolières dateren uit 1856 en waren in die tijd zeer vooruitstrevend. Vandaag de dag voldoen ze echter niet meer aan de dierentuinwetgeving voor roofvogels. Omdat de volières beschermd zijn als cultureel erfgoed moesten ze met de grootste omzichtigheid afgebroken worden zodat ze later, na reconstructie, heropgebouwd zouden kunnen worden om onderdak te bieden aan ara’s en kaketoes. Hieronder een overzicht van de werken.

De reconstructie gebeurde volgens de oorspronkelijke technieken gebaseerd op het originele model uit 1856 aangevuld met nieuwere inzichten en technieken; old meets new. Aangezien het historische karakter van de constructie ten allen tijde bewaard moest blijven werden er absoluut geen zichtbare lasverbindingen toegelaten. De oplossing hiervoor was dat er een 300 tal knooppunten gegoten werden in gietstaal en werden er 1500 klinknagels verwarmd en met de hamer in vorm geslagen; echt ambachtswerk zoals vroeger gerealiseerd en dat met deze reconstructie nagestreefd wordt. De omgeving waar de volière kwam te staan werd volledig in 3D opgemeten met onze 3D scanner waarna onze tekenaar alles in heeft ontworpen en uitgetekend. De gehele productie, behandeling en voormontage gebeurden volledig in ons atelier.

Omdat de roofvogelvolière zulke imposante omvang heeft moest dit uitzonderlijk vervoer ’s nachts gebeuren, mede door de montage met kraan in het midden van de Antwerpse stad die alleen mogelijk zou zijn met buitendienststelling van de tramlijnen. Nadien werden er de volières omkleed met roestvrijstalen netten.

Momenteel hebben we een volgende opdracht gekregen om het nijlpaard park te renoveren en misschien volgen er nog meer opdrachten voor de Zoo van Antwerpen. Hier zijn we heel trots op.